stiltehuis
een plaats om tot rust te komen, een tweede thuis in de natuur, voor onthaasten, bezinnen en herbronnen

Vriendenkring stiltehuis Pyreneeën? Hoe meedoen?

Heb  je ook ervaren dat je regelmatig terugtrekken in stilte, rust en onthaasting nodig hebt? Om te bezinnen en ook lichamelijk bewust te worden van hoe je leeft? liefhebt? liefde, gezin, opvoeding, werk en zorg duurzaam combineert? waar je aan meedoet? ... ?
Zijn je overgeven aan je natuurlijke aangeboren mediteren en je leven lichamelijk ervaren en zo evalueren voor jou ook belangrijk?
We zijn een groep van mensen die stilteperiodes in hun leven belangrijk vinden om te bezinnen en te herbronnen aan natuur, bergen, eenvoud, stilte. En, samenwerken om dat voor elkaar mogelijk te maken.
Ons stiltehuis wordt door onze vriendengroep samen betaald en gerund. Het is een samenwerkingsinitiatief. Daar kan je - als je je in onze waarden herkent en zo'n initiatief en wat het aan engagement kost, ziet zitten - ook aan meedoen.
Hier wat meer over de geschiedenis van het stiltehuis en over ons :


Gerijpt in de stilte van de Pyreneeën.
Onze waarden.
Bezinning is kritische zelfevaluatie geen commercie.
Financiering.
Onze resident.
Meedoen?


Vriendenkring stiltehuis  Pyreneeën op kampeertochten.Door stiltevakanties in de Pyreneeën.

Een stilaan groeiende Belgisch-Nederlandse vriendenkring van wie tijden van stilte en eenvoud nodig vinden. Om te bezinnen over wat hij/zij van zijn/haar leven maakt. Sommige van ons trokken vaker 14 of 28 dagen de bergen in. Om er van de natuur en de stilte te genieten en over ons leven te bezinnen.
Zo groeide het idee om die bezinning vakanties niet- commercieel aan te bieden (nu al een 20-tal jaar). Daarom verenigden we ons in een vzw (in Nederland 'stichting').
Op suggestie van deelnemers begon jaren later het project van een stiltehuis te rijpen.
En toen dook de vraag op: ja maar, hoe gaan we dat financieren?
Gelukkig had Jean-Luc Godard van de taalschool Dialogue voor ons een voorstel: Frans- en anderstaligen uit bedrijfswereld, diplomatie, justitie e.a. hoogopgeleiden, snel goed Nederlands leren. Dat doet Richard voor ons nog altijd.
Met het zo gespaarde geld konden we dit huis - wat overbleef van de vroegere woning van de heren, later baronnen, van Miglos - kopen en alvast beginnen renoveren. En, er een stiltehuis van maken.

 

Onze waarden zijn 'traditioneel':

Een goede lichamelijke conditie, lichaamsbesef, zorg om de natuur, eerlijkheid, betrouwbaarheid, samenwerking, vriendschap, innerlijkheid.
Bezinning over wat we van ons leven maken.
Waar? hoe? we door ons beroep en vrije tijd mee bezig zijn en aan meewerken?
We vinden niet alleen dat kinderen hun biologische papa zowel als mama evenzeer nodig hebben.
Maar ook dat ze er voor een optimale ontwikkeling nood aan hebben dat hun ouders duurzaam van elkaar houden, hun liefde verdiepen. En, van het samen - door dat voorleven - opvoeden van hun kinderen tot verantwoordelijke jong-volwassenen een prioriteit maken. Een prioriteit die voorgaat op carrière, geld en ander egocentrisme.
Zo bewuster leven veronderstelt uiteraard een goede lichamelijke conditie, lichaamsbesef en tijden om zich terug te trekken in stilte en eenvoud, voor bezinning.

 

Bezinning is kritische zelfevaluatie door ons eigen geweten, geen commercie.  

We vinden dat zo'n stiltehuis geen commercie mag worden.
Bezinning, kritische zelfconfrontatie en verwerkingsprocessen waar je niets kan voor doen behalve ze weer toelaten -  kosten immers ook niets, zelfs geen inspanning, wel eerlijkheid, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidszin, bescheidenheid en moed.
Vanuit onze waarden runnen samen ons stiltehuis, zonder winstoogmerk (vzw, in Nederland heet dat stichting). We financieren zelf nodige renovaties en onderhoud. Onderhoud doen we zoveel mogelijk zelf. 
Een eenvoudige stille gemeenschappelijke tweede thuis waar we - dankzij een tijd eenvoudig en in stilte en teruggetrokken leven - tot rust kunnen komen en die natuurlijke aangeboren zelfevaluatie weer toelaten. Bezinnen, lezen, schrijven, studeren, wandelen, ... en ons thuis voelen.
Een thuis waar stil en ongedwongen eenvoudig samen geleefd wordt. Een plekje waar je vrij kan verblijven voor een of een paar weken of langer of voor een sabbattijd.
Daarom houden we het kleinschalig, eenvoudig en kostendelend.

 

Financiering

1. Onze cursussen Nederlands: We financieren de nog nodige renovaties voor het stiltehuis zoveel mogelijk door onze privé cursussen Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen. Die behoren echt wel tot de beste. Zoals uit getuigenissen van deelnemers telkens  weer blijkt. Jaarlijks brengt dat ons gemiddeld 14.000€.
Dus, als je een hoogopgeleide anderstalige, vriend(in), partner, collega of baas kent, die in één week Nederlands wil leren, maak ze op onze cursussen attent.
Meer info vinden ze hier: learning-dutch.com apprendre-le-neerlandais.com, niederlaendisch-lernen-in-nur-1woche.com en in het Nederlands hier: leernederlands.com.
Voor 2018 voorzien we volgende renovaties: vernieuwing radiatoren (4.182,-€), stabilisering kleine ruïne (1.300,-€), reparaties noordermuur, vervanging dakgoten en plaatsing van sneeuwstoppers op het dak (4.798,-€), reparatie van de steunmuren van de tuinpercelen en schoonmaak en reparatie van de tuinmuren (offerte aangevraagd).
2. Onze lidgelden: Bedoeling is dat onze lidgelden - eens we met +/- 12 vastere leden zijn - vaste kosten en onderhoud dekken. Samen belopen die zo'n 6.000,- € per jaar.
Belastingen: taxes foncières 1.050,-€, taxe d'habitation 554,-€
Verzekeringen: brandverzekering 364,-€, burgelijke aansprakelijkheid vzw 292,-€
Water en elektriciteit: water: 36€ (het water zelf is hier gratis), electriciteit: 2.892,-€ (kamers worden elektrisch verwarmd).
Telefoon, internet en websites: telefoon: 96,-€ (Belgisch gsm nummer), 108,-€ (Frans gsm nummer) internet+vastelijn Miglos: 444,-€

 

Richard van Egdom resident Stiltehuis Pyreneeën. Onze resident:

Richard van Egdom studeerde gezinssociologie, gezinswetenschappen en postmaster organisatieontwikkeling aan de Universiteit Leuven.
Daarna stelde hij zichzelf in vraag via verschillende opleidingen psychotherapie (Gestalt en Focusing), een jungiaanse psychoanalyse en opleidingen lichaamsbesef (sofrologie, Feldenkrais en bergwandelgids).
Daarin gesteund en beïnvloed door o.m. Laura Perls, Karlfried Graaf Dürckheim, Rev. J. Calvin Leonard en P. Wiliam Johnston sj, orienteerde hij zich naar het begeleiden van leidinggevenden bij het integreren van carrière in gezinsleven als prioriteit.
Hij was opleider Gestalttherapie in België, Duitsland en Zwitserland.
Sinds 2003 geeft Richard cursussen Nederlands aan hoogopgeleide anderstaligen.
Sinds 20 jaar extern docent fenomenologie van de ontwikkeling van lichaamsbesef, intelligentie, persoonlijkheid, sociale vaardigheden, geweten en spiritualiteit en de samenhang daarvan aan de school voor voortgezette opleiding van de unief Rijsel 2 (SCFP, Lille). Meer daarover op www.comprendre-la-phenomenologie.com
Zijn hobby's zijn bergwandelen, aikido en onze websites maken.

 

Meedoen?

Als je onze waarden deelt en ook daarnaar leeft, kan je meedoen. Zo krijg je toegang tot huis en activiteiten en heb je hier voor je stiltetijden een tweede thuis. Meedoen betekent dus wel dat je zelfredzaam bent. Psychisch en fysiek in staat om mee voor samenleven in stilte en eenvoud en voor huis en omgeving te zorgen.
Concreet: je kan lekker gezond vegetarisch koken, schoonmaken, tuinieren en kleine herstellingen doen. Enkel zo kunnen we onze bijdrage democratisch houden.
We vinden dat zo'n stiltehuis geen commercie mag worden. Maar grondbelasting, huisbelasting, verzekeringen, elektriciteit en verwarming, ... kosten wel geld.
Jaarlijkse bijdrage is 450€, 500€, 600€, 700€ of 800€ of meer naargelang je inkomen, vermogen en hoe belangrijk je zo'n sitltehuis in de bergen vindt.
Als je daarbij ook voor een begeleide stilte en wandelvakantie kiest, verwachten we uiteraard wel dat je voor je lidgeld rekening houdt met wat begeleide tochten en/of counseling 'in de commercie' kosten.
Je lidgeld zorgt mee voor de verdere renovatie. Richard onze resident wordt niet betaald, die is vrijwilliger.
Kosten voor maaltijden en huishouden worden ter plekke gedeeld. We koken samen of om beurt. Houden samen huis en tuin schoon, stil, eenvoudig en kleinschalig.

Contact? Meer info? Vragen? Mail of bel Richard richard@stiltehuis-pyreneeen.org
tel. +33 626 99 33 11 (mobiel) of +33 05 81 49 93 65 (vast).

Print Friendly and PDF

  samenhuizen vriendenkring stiltehuis Pyreneeën  onthaasten, bezinnen, tot rust komen in de Pyreneeën  spiritualiteit is bezinning is kritische zelfevaluatie