stiltehuis
een plaats om tot rust te komen, een tweede thuis in de natuur, voor onthaasten, bezinnen en herbronnen

Vriendenkring stiltehuis Pyreneeën? Hoe meedoen?

Heb  je ook ervaren dat je regelmatig terugtrekken in stilte, rust en onthaasting nodig hebt? Om te bezinnen en ook lichamelijk bewust te worden van hoe je leeft? liefhebt? liefde, gezin, opvoeding, werk en zorg duurzaam combineert? waar je aan meedoet? ... ?
Zijn je overgeven aan je natuurlijke aangeboren mediteren en je leven lichamelijk ervaren en zo evalueren voor jou ook belangrijk?
We zijn een groep van mensen die stilteperiodes in hun leven belangrijk vinden om te bezinnen en te herbronnen aan natuur, bergen, eenvoud, stilte. En, samenwerken om dat voor elkaar mogelijk te maken.
Ons stiltehuis wordt door onze vriendengroep samen betaald en gerund. Het is een samenwerkingsinitiatief. Daar kan je - als je je in onze waarden herkent en zo'n initiatief en wat het aan engagement kost, ziet zitten - ook aan meedoen.

Hier wat meer over de geschiedenis van het stiltehuis en over ons :

Gerijpt in de stilte van de Pyreneeën.
Pluralistisch.
Spiritualiteit is geen commercie.
Wat overblijft van de versterkte woning van de heren van Miglos.
Onze resident ontvangt je.
Vriendenkring.
Mecenas gezocht.

 

Vriendenkring stiltehuis  Pyreneeën op kampeertochten.Door stiltevakanties in de Pyreneeën.

Een stilaan groeiende Belgisch-Nederlandse vriendenkring van wie tijden van stilte en eenvoud nodig vinden. Om te bezinnen over wat hij/zij van zijn/haar leven maakt. Sommige van ons trokken vaker 14 of 28 dagen de bergen in. Om er van de natuur en de stilte te genieten en over ons leven te bezinnen.
Zo groeide het idee om die bezinning vakanties niet- commercieel aan te bieden (nu al een 20-tal jaar). Daarom verenigden we ons in een vzw (in Nederland 'stichting').
Op suggestie van deelnemers begon jaren later het project van een stiltehuis te rijpen.
En toen dook de vraag op: ja maar, hoe gaan we dat financieren?
Gelukkig had Jean-Luc Godard van de taalschool Dialogue voor ons een voorstel: Frans- en anderstaligen uit bedrijfswereld, diplomatie, justitie e.a. hoogopgeleiden, snel goed Nederlands leren.
Met het zo gespaarde geld konden we dit huis - wat overbleef van de vroegere woning van de heren, later baronnen, van Miglos - kopen en alvast beginnen renoveren. En, er een stiltehuis van maken.

We zijn een kleine groep en runnen samen ons stiltehuis, zonder winstoogmerk (vzw, in Nederland heet dat stichting). We financieren zelf nodige renovaties en onderhoud. Onderhoud doen we zoveel mogelijk zelf.
Onze waarden zijn 'traditioneel':
Een goede lichamelijke conditie, lichaamsbesef, zorg om de natuur, betrouwbaarheid, samenwerking, vriendschap, innerlijkheid.
Bezinning over wat we van ons leven maken.
Waar? hoe? we door ons beroep en vrije tijd mee bezig zijn en aan meewerken?
We vinden niet alleen dat kinderen hun biologische papa zowel als mama evenzeer nodig hebben.
Maar ook dat hun ouders duurzaam van elkaar houden, hun liefde verdiepen.
En, van het samen - door dat voorleven - opvoeden van hun kinderen een prioriteit maken.
Een prioriteit die voorgaat op carrière en geld.
Zo bewuster leven veronderstelt uiteraard een goede lichamelijke conditie, lichaamsbesef en tijden om zich terug te trekken in stilte en eenvoud, voor bezinning.

Ondertussen woont Richard van Egdom, onze draaispil ter plekke om er wie mee doet of wil aansluiten te ontvangen.

Stiltehuis is een Belgisch-Nederlandse vriendenkring open voor iedereen. Voor iedereen die waarden, natuur en zich regelmatig terugtrekken in stilte, rust en eenvoud om te bezinnen, belangrijk vindt. En, het prettig vindt om daartoe een samen gerund stiltehuis te hebben. Een plek in de Pyreneeën waar je altijd naartoe kan. Een tweede thuis waar je thuis kan komen. Door mee te doen, wordt het stiltehuis ook jouw tweede thuis. Een plek waar je thuis komt.

Betaalbaar: We vinden dat zo'n stiltehuis geen commercie mag worden. Bezinning en verwerkingsprocessen waar je niets kan voor doen behalve ze weer toelaten -  kosten immers ook niets, zelfs geen inspanning, wel bescheidenheid en moed.
Stiltehuis Pyreneeën is een stille eenvoudige betaalbare plek.
 Waar je - dankzij een tijd eenvoudig en in stilte en teruggetrokken leven - tot rust kan komen en je natuurlijke aangeboren spiritualiteit weer toelaten.
Een eenvoudige stille gemeenschappelijke tweede thuis waar we in eenvoud en omgeven door natuur kunnen tot rust komen, bezinnen, lezen, schrijven, studeren of te wandelen, ... ons thuis kunnen voelen.
Een thuis waar eenvoudig rustig samen geleefd wordt. Een plekje waar je vrij kan verblijven voor een of een paar weken of langer of voor een sabbattijd.
Daarom houden we het kleinschalig, eenvoudig en kostendelend.

Meedoen? Als je dat ook waardevol vindt, kan je meedoen. Zo krijg je toegang tot huis en activiteiten en ben je hier voor je stiltetijden thuis. Meedoen betekent dus wel dat je zelfredzaam bent. Psychisch en fysiek in staat om mee voor samenleven in stilte en eenvoud en voor huis en omgeving te zorgen.
Concreet: je kan lekker gezond vegetarisch koken, schoonmaken, tuinieren en kleine herstellingen doen. Enkel zo kunnen we onze bijdrage democratisch houden.
We vinden dat zo'n stiltehuis geen commercie mag worden. Maar grondbelasting, huisbelasting, verzekeringen, elektriciteit en verwarming, ... kosten wel geld.
Jaarlijkse bijdrage is naar inkomen, vermogen en hoe belangrijk je zo'n sitltehuis in de bergen vindt: 450€ of meer.
Kosten voor maaltijden en huishouden worden ter plekke gedeeld en we koken samen of om beurt. We houden samen huis en tuin schoon, stil, eenvoudig en kleinschalig.


Het stiltehuis

Het huis is eenvoudig en stevig. Het is het schamele overblijfsel van de versterkte woning van de heren, later baronnen, van Miglos. Het dateert deels van voor 1700 (eerste vermeldingen 14e eeuw) en er kan nog verder aan gerenoveerd: renovatie van de traphal en buitenbepleistering. Vooral dat laatste wordt een duurdere zaak.
Daarbij mag je ons, zeker als je zelf competenties of mogelijkheden daartoe hebt, altijd helpen. En, als je persoonlijk mogelijke mensen, organizaties, stichtingen, bedrijven, abdijen of andere potentiële mecenassen kent die een stiltehuis genegen kunnen zijn, spreek hun geweten aan. Dit is een zinnig kleinschalig project.

Onze resident: Richard studeerde gezinssociologie, gezinswetenschappen en postmaster organizatieontwikkeling aan de Universiteit Leuven. Hij specializeerde daarna via verschillende opleidingen psychotherapie. Daarin gesteund en beïnvloed door o.m. Laura Perls, Karlfried Graaf Dürckheim, Rev. J. Calvin Leonard en P. Wiliam Johnston sj, orienteerde hij zich naar het begeleiden van leidinggevenden bij het integreren van carrière en privéleven.
Richard is sinds 20 jaar extern docent fenomenologie van de ontwikkeling van lichaamsbesef, intelligentie, persoonlijkheid, rechtvaardigheid en spiritualiteit en de samenhang daarvan aan de school voor voortgezette opleiding van de unief Rijsel 2 (SCFP, Lille2). Meer daarover op www.comprendre-la-phenomenologie.com

Vrienden van het stiltehuis:
Als je onze waarden deelt en - na hier meegedaan en de sfeer opgesnoven te hebben - graag actiever mee wil werken aan uitbouw (of zelfs financiering), dat kan graag.
Als je hier ook wil wonen: er zijn ook nog enkele plaatsen in ruïne voor wie die tot zijn/haar 'kluis' of stilteplek wil ombouwen en hier samenhuizen.
Contact?
Mail of bel Richard richard@stiltehuis-pyreneeen.org tel. +33 626 99 33 11 (mobiel) of +33 5 81 49 93 56 (vast).

Meer steunen kan graag

Wij financieren zoveel mogelijk het stiltehuis door onze privé cursussen Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen. Die behoren echt wel tot de beste zoals uit de getuigenissen van de deelnemers altijd weer blijkt.
Dus, als je een hoogopgeleide anderstalige, vriend(in), partner, collega of baas kent die in één week Nederlands wil leren, maak ze daarop attent.
Meer info vind je hier: learning-dutch.com apprendre-le-neerlandais.com, niederlaendisch-lernen-in-nur-1woche.com

Als jij, je stichting, familie, organisatie, abdij, congregatie, bedrijf, ...  ons meer wil helpen bijv. door studenten voor onze cursussen Nederlands, een doorlopende opdracht of hulp bij verdere renovatie of het vinden van een mecenas. Dat is uiteraard welkom.

info: richard@stiltehuis-pyreneeen.org of bel +33 5 81 49 93 65.

Print Friendly and PDF

    Richard van Egdom resident Stiltehuis Pyreneeën.    samenhuizen vriendenkring stiltehuis Pyreneeën    onthaasten, bezinnen, tot rust komen in de Pyreneeën