stiltehuis
een plaats om tot rust te komen, een tweede thuis in de natuur, voor onthaasten, bezinnen en herbronnen

Wandelvakantie in de Pyreneeën, vanuit de gite  of  avontuurlijke meditatieve kampeertochten door nog wilde ruige bergen.

Stilte en natuur beleven, onthaasten, tot jezelf komen, bezinnen, gewaarzijn en beseffen. En, dat een attitude laten worden.  Het kan maar ècht als je ook zorg draagt voor je lijf, een gezonde(re) eenvoudige(re) levensstijl en je leven als een geheel met levenstijden bewust worden en ervaren. Die natuurlijke combinatie herontdek je makkelijk hier.

Wandelvakantie, vrij verblijf in Stiltehuis Pyreneeën.
Begeleide stilte en wandelen vakanties Pyreneeën.
Privé stiltekampeertochten van 1 week, 10, 14 dagen of langer door de bergen.

 

Wandelvakanties Pyreneeën stiltevakantie, onthaasten en kampeertochten.Vrije stilte-, rust- en wandelvakantie in Stiltehuis Pyreneeën

2 of 3 weken of langer vrij verblijf. We delen de kosten voor maaltijden en drank, eten vegetarisch, ook wel eens zuivel, eieren of vis maar geen vlees. Er wordt niet gerookt. Telefoon, smartfoon, zetten we uit, tablets of pc's laten we thuis.  Als er ècht iets aan de hand is kunnen ze het stiltehuis opbellen en verwittigt Richard je wel.

Vervoer: En als je hier zelfredzaam wil zijn, kom je best met de auto of huur je er een in de buurt bijv. hier

Samenleving: We koken samen of om beurt, delen de huishoudelijke taken. Iedereen helpt bij het schoon en stil houden van het huis. We consumeren geen stilte en eenvoud, we zorgen er mee voor.

Wandelvakantie Pyreneeën = natuur en stilte genieten:

Je kan rond het Stiltehuis in de Ariège Pyreneeën héél veel, en mooi, wandelen: Meer dan 60 bewegwijzerde rustige eigenlijk erg weinig belopen mooie oude wandelpaden. 60 alleen in de Vicdessos vallei hier rondom en zijn zijdalen. En in de valleien ernaast zijn er nog.
Keuze te over voor een verrassende stiltevakantie, wandelvakantie om vanzelf tot jezelf te komen, te onthaasten en moeiteloos te bezinnen. Wandelen over oude muilezelpaden langs de bergflanken van dorp tot dorp. Met zicht op de bergen: Pica d'Estats, Montcalm, Pic des Trois Seigneurs. En natuurlijk Pic Rouge de Bassies waar je ook vanuit je kamer op uitkijkt. 
Wandelingen van zowat anderhalf uur, over wandelpaden van een paar uur, tot dagtochten vertrekken van bij ons en vanuit alle dorpjes van het natuurpark. Wandelvakantie in de Pyreneeën vanuit het sitltehuis is mijmeren, bewegen en van de natuur genieten, door schaduwrijke bossen, begraasde hellingen naar hogerop en over de pas naar de dorpen in de valleien hiernaast.

Je kan die wandelpaden in alle rust alleen lopen. Wandelen zonder haast op je eigen ritme, rusten, pick-nicken waar en wanneer je er zin in krijgt, onthaast. Moeilijk zijn die tochten over de oude verbindingspaden niet. Oude voet- en muilezelpaden zoeken vanouds de makkelijkste weg, vermijden te steil stijgen of dalen, slingeren gemoedelijker naar boven, passen zich aan aan het reliëf.

Wandelvakantie Pyreneeën: genieten van de natuur rond het stiltehuis, stiltevakantie, rustig zonder haast of moeten, klaart je geest. Denken wordt mijmeren en dat gaat over in beleven. Natuurgeluiden, het tsjirpen van de krekels, het fluiten van de vogels, ongekende wilde bloemen, paddestoelen, hagedissen of vlinders, weidse vergezichten over de vallei naar de bergen, ... trekken je aandacht, brengen je tot ontspanning.
Je onthaast daar vanzelf en wordt er rustiger van: stiltehuis staat voor onthaaste vakantie.
En je lichaamsbesef groeit mee: je geniet van wat je hoort en ziet, ruikt en gewaarwordt, ontdekt. Je komt terug in je zintuigen, je bezint, ook vanzelf. Zonder bijzondere training, wandelend in ons glooiend landschap vindt je lijf zijn evenwichtszin, doorbloeding en ritme. Je wordt vanzelf rustiger, gezonder, sterker. 's Nachts in je dromen geniet je nog na. Bergwandelen is zowel onthaasten als herbronnen maar ook de natuurlijkste manier om weer in vorm en fit te komen. 

Meditatief wandelen?

Nee, je hoeft je er echt niet voor te concentreren. Wandelen langs oude paden vraagt vanzelf je aandacht om te zien waar je loopt. Nodigt uit te stoppen om te horen, te ruiken, te zien en de vergezichten op de bergen op je te laten inwerken. Stiltewandelvakantie in de Pyreneeën is meditatief wandelen en genieten. Genieten van de stilte, de panorama's en van de natuur komt vanzelf. Je past het ritme van je stappen vanzelf aan, vindt je eigen tempo, om er nog meer deugd van te hebben. Al kuierend duikt ook je eigen innerlijke stilte vanzelf weer op. Meditatief wandelen =  verwonderd en geboeid over wat zich tijdens je  wandelingen toevallig aandient.

Wandelvakantie, onthaasten en stilte

Tijdens zo'n dagelijkse wandeltocht - je kan met Richard ook afspreken voor een dagtocht of twee- of meerdaagse hogerop in de bergen boven de zomerweiden - kom je vanzelf tot verstilling en zo tot je diepere jezelf. In het stiltehuis hoef je daar niets voor te doen. Je kan er ook niets voor doen. Je kan die innerlijke stilte alleen maar toelaten.  natuurlijke spiritualiteit

Kosten?  Voorwaarden? Lid zijn of worden zie onze pagina 'meedoen'.

Contact: Richard +33 626 99 33 11 or mail richard@pyrenees-pireneos.org


bergtochten begeleide wandelvakantie rond stiltehuis.2-weekse begeleide stilte en wandelen vakantie in stiltehuis Pyreneeën

Misschien wandel je liever niet alleen? Of verkies je de streek ook hogerop het gebergte in, te verkennen met een gids. Of hoewel je liever in huis verblijft voorzie je ook wel een paar tochten naar een of ander mooi bergmeer? Naar een niet te drukke berghut? Of vrij toegankelijke herders- of jagershut? Of een paar dagen bij mooi weer kamperen en wandelen en daarna terug naar het siltehuis?
Boven net voorbij de zomerweiden ligt een mooi bergmeer en een prachtige wilde vallei. Daar kan je in juli ook kilo's bosbessen plukken en van de natuur en prachtige vergezichten genieten. Langs die amper zichtbare paden hielpen passeurs tijdens WO2 ook vluchtelingen naar Andorra.
Langere stille trektochten, wandelvakanties van een week of meer, kunnen enkel in de zomer. Maar in lente, herfst of winter in het stiltehuis logeren en vandaaruit - naargelang van het weer en de temperaturen - lager of hogerop wandelen en van de natuur en de rust genieten kan hier het hele jaar door.
Ook zonder per se de bergen in te trekken, biedt het stiltehuis gelegenheid tot prachtige beschouwelijke wandelvakanties. Dagtochten lopen met zicht op de bergen, de piëmont verkennen, verschillende wandelpaden combineren, exploreren en ontdekken. 

Het Ariège departement heeft ook heel wat geschiedenis te bieden. Verschillende mooie historische stadjes (Ax-les-Thermes, Foix, Mirepoix, Pamiers, Saint-Lizier, ... mooie romaanse kerkjes en ruïnes van middeleeuwse Katharenburchten of allerlei voorhistorische grotten (Niaux is het buurdorp).

Kosten?  Lid zijn of worden zie onze pagina 'meedoen'. Als je een begeleide stilte en wandelvakantie verkiest, verwachten we wel dat je voor je lidgeld rekening houdt met wat zoiets 'in de commercie' kost. Je lidgeld zorgt mee voor de verdere renovatie. Richard wordt niet betaald, hij doet dat als vrijwilliger. Kosten voor eten en drinken (we koken samen of om beurt) worden gedeeld. 

Meer informatie over zo'n begeleide wandelvakantie vanuit het Stiltehuis? bel of mail Richard +33 626 99 33 11 of richard@stiltehuis-pyreneeen.org 


privé stiltereizen kampeertochten op maat in de PyreneeënMeditatieve kampeertochten door de Pyreneeën, op aanvraag

Terugvinden tot of verder opbouwen en ontwikkelen van een gezonde lichamelijke conditie? Uithouding, kracht, lenigheid, evenwicht, lichaamsbesef, zelfredzaamheid? Sober en gezond eten en leven?  Dat zijn de noodzakelijke (maar onvoldoende) basisvoorwaarden voor een spritueel leven. Uithouding, kracht, lenigheid, evenwicht, lichaamsbesef en zelfredzaamheid ontwikkel je vanzelf door bergwandelen en door de bergen zwerven. Naarmate van je lichamelijk bewuster worden, integreer je je lichamelijk gewaarworden in je natuurlijke meditatie. Je lichaam = jezelf gewaarworden, leert je jopnieuw natuurlijk en vanzelfsprekend lichamelijkgenieten.

Verken je graag langer dan een 2- of meerdaagse hogerop de nog wilde natuur ver van de belopen paden? Tenten zijn er. Voedsel kopen we samen in. Voor persoonlijk materiaal (slaapzak, rugzak, ...) zorgen we zelf. Richard kan je daarover adviseren. Zie ook: an experienced mountain leader on ultralight gear.

Elk jaar voorzien we, voor wie nog geen bergervaring heeft, ook een 14-daagse stilteretraite, vasten, bergwandelen en kamperen. Info? 2weken stilteretraite, vasten, wandelen en mediteren hoog in de bergen, in de nog wilde Pyreneeën.

Meditatieve kampeertochten  op aanvraag bergwandelen van bergmeer tot bergmeer tussen 2000 en 3000m. Arquizat, ons dorp ligt in een zijvallei van de Vicdessos in het Astonmassief. Dat loopt uit naar de eerste 3duizender van de Pyreneeën: Pica d'Estats d'Estats, de heilige berg van de Katalanen. Stil is het daarboven door zijn populariteit niet meer. Maar het is wèl stil en ook eenzaam in een paar amper begane zijvalleien. Ideaal om daar te kamperen om tot rust te komen, te bezinnen en van het bewustworden te genieten. Het massief telt zo'n 7 pics hoger dan 3000m. Tussenin tientallen min of meer verborgen meren, oude smokkelroutes en muilezelpaden en daarnaast, bijna onzichtbaar, herderspaden en paadjes die enkel schapen en montagnards nog kennen. Een prachtig wild gebied ideaal voor de avontuurlijke wandelvakantie waar je van droomt en nadien over verder vertelt. Een privé kampeertocht anders dan anders.

Avontuurlijke stiltetrektochten. Tijdens de laatste oorlog werden van ons dorp uit Joden, vliegeniers en spionnen over verdoken, weinig gekende paden naar Andorra en Spanje  gesmokkeld. Heb je zin om zo'n vluchtweg eens over te doen? Richard kent die paden (zo ongeveer).
Maar onze Pyreneeën zijn ook bekend voor hun overgroot aantal bergmeren, het ene al blauwer of donkerder maar altijd mooier en stiller dan het andere.
Ook zo'n privé stiltereis kan: rustig trekken en kamperen van bergmeer tot bergmeer over de grens met Andorra en Spanje waar in de eenzaamste delen zelfs nog (erg schuwe) beren leven en je met wat geluk in de verte een paar wolven ontwaart. Ook als je graag gemzen, berggeiten en moeflons observeert, Richard weet waar die te vinden.

Natuur beleven. Kamperen bij een mooi meer of meer verborgen in een plooi van de bergen met uitzicht op verder weg.
Hou je eerder van een wandelvakantie tijdens de lange dagen rond midzomernacht en de bergbloemenpracht? Dan is zo'n stiltereis bij het begin van de lente hoog in de bergen na het wegsmelten van de sneeuw op de grens tussen Pyrenees Orientales en Ariège adembenemend. 
Heb je het meer voor wilde paddenstoelen? Vanaf augustus kan je op wandelvakantie in de Pyreneeën met Richard mee hogerop hanekammetjes (girolles) en andere lekkere cèpes of melkzwammen gaan zoeken.

Meditatie en bezinning. Uiteraard kan een uitdrukkelijk meditatieve privé stiltereis door verborgen hoekjes van het natuurpark van de Katalaanse Pyreneeën tussen Pica d'Estats en Mont Roig ook. Of droom je van een alternatieve pelgrimstocht? Een stiltereis kamperend van de Atlantische oceaan naar de Middellandse Zee? Een wandelvakantie rustig trekkend langs amper of minder belopen paden of zelfs waar een gewone sterveling geen pad ontwaart? Ook zo'n privé-kampeertocht kan eventueel.
Kortom: je vraagt maar naar de wandelvakantie in de Pyreneeën waar je van droomt en we werken die samen uit.

Deelnemingsvoorwaarden privékampeertochten: Het gaat om meditatieve tochten met tijd voor alleenzijn en bezinning. Zo'n bezinnelijke kampeertochten in de Pyreneeën veronderstellen wel dat je de noodzakelijke conditie hebt. Dat je je 12 à 15kg rugzak aan een tempo van 300m hoogteverschil per uur zonder problemen naar boven kan dragen. Heb je die conditie niet, kan je met Richard een kampeertocht afspreken die naar die conditie toewerkt. Als 300m hoogteverschil per uur je niets zegt: dat komt overeen met 4km/u in Vlaanderen of Nederland.
Bezinnelijke kampeertocht: van de natuur, de bergen, het landschap, de bloemen, de dieren, het uitzicht, de inspanning, de stilte, de Pyreneeën en hun ruigheid te genieten.

Kosten? Lid zijn of worden. zie pagina meedoen. Uiteraard verwachten we wel dat je voor je lidgeld rekening houdt met wat zoiets 'in de commercie' kost. Je lidgeld zorgt mee voor de verdere renovatie. Richard wordt niet betaald, hij doet dat als vrijwilliger.  Tenten zijn er. Voedsel kopen we samen in. Voor persoonlijk materiaal (slaapzak, rugzak, ...) zorgen we zelf. Iedereen kan zo'n tocht aanvragen. Tochten blijven wel openstaan zodat ook andere geïnteresseerde leden meekunnen. Deze kampeertochten kunnen voor maximaal 6 overnachtingen.

Meer informatie over zo'n meditatieve wandelvakanties, stiltereizen en kampeertochten door de Franse of Spaanse Pyreneeën? Bel of mail Richard +33 626 99 33 11 of richard@stiltehuis-pyreneeen.org

Print Friendly and PDF

 bergwandelvakantie rond stiltehuis in de herfst   Spaanse Pyreneeën bergwandelvakanties kampeertochten stiltereizen.  trekking, bergtochten en kampeertochten Spaanse Pyreneeën