stiltehuis pyreneeën
 eenvoud en natuur, bezinning en stilteretraites

Wandelen kan je hier naar hartelust

Je kan rond het Stiltehuis in de Ariège Pyreneeën veel en mooi wandelen: meer dan 80 bewegwijzerde rustige, eigenlijk erg weinig belopen, mooie oude wandelpaden. 80 zijn er alleen in de Vicdessos vallei en zijn zijdalen, hier rondom. En in de valleien ernaast zijn er nog. Wandelen over oude muilezelpaden langs de bergflanken van dorp tot dorp met zicht op de bergen: Pica d'Estats, Montcalm, Pic des Trois Seigneurs. En natuurlijk is er Pic Rouge de Bassies waar je vanuit je kamer op uitkijkt. 
Wandelingen over gemerkte wandelpaden van zowat anderhalf uur, van een paar uur, tot dagtochten vertrekken van bij ons en vanuit alle dorpjes van het natuurpark maar ook hogerop de bergen in. De natuurlijke stilte van de Pyreneeën is ook mijmeren, bewegen en van de natuur genieten. Of, wat sportiever door schaduwrijke bossen, begraasde hellingen naar hogerop en over de pas naar de dorpen in de valleien hiernaast.

Stilte-, rust- en wandelvakantie in de Pyreneeën

Wandelen in de Hoge Ariège in de Vicdessos vallei

Waar op letten als je door deze ongerepte natuur wandelt

Voor je veiligheid

Reserveren voor rustige (berg)wandelvakantie

Wat je verder in en rond het Stiltehuis kan ontdekken

 

  Rondwandeling Roquefixade. Wandelvakanties Pyreneeën stiltevakantie, onthaasten en kampeertochten. Stilte-, rust- en wandelvakantie in de Pyreneeën

Je kan die bewegwijzerde wandelpaden in alle rust alleen lopen. Wandelen zonder haast op je eigen ritme, rusten, pick-nicken waar en wanneer je er zin in krijgt, onthaast, beschouwend. Moeilijk zijn die tochten over de oude verbindingspaden niet. Oude voet- en muilezelpaden zoeken vanouds de makkelijkste weg, vermijden te steil stijgen of dalen, slingeren gemoedelijker naar boven, passen zich aan aan het reliëf.

Van natuur genieten zoals je die in Nederland of Vlaanderen niet vindt.
Rustig wandelen langs oude paden nodigt uit te stoppen om te luisteren, te ruiken, te zien en de sfeer van waar je komt bewust te worden en op je te laten inwerken. Genieten van de stilte, de panorama's en van de natuur komt vanzelf. Je past het ritme van je stappen vanzelf aan, vindt je eigen tempo, om er nog meer deugd van te hebben. Ook ongeoefenden leren het vanzelf. Als je rustig wandelt in plaats van door te stappen, wordt je ook opnieuw bewuster van hoe je beweegt, van je evenwicht en hoe dat groeiend lichaamsbesef je meer opricht.

Hogerop, voorbij de zomerweiden vind je tal van bergmeren en prachtige begraasde of wat wildere valleien. Daar kan je in juli ook bosbessen plukken en in de vroege herfst paddestoelen zoeken. En, van de natuur en de prachtige vergezichten genieten. Langs, nu nog amper zichtbare paden, hielpen passeurs tijdens WO2 ook vluchtelingen naar Andorra of Catalonië.
Langere wandelingen zelfs dagtochten hogerop kunnen het best in de zomer. Maar ook in lente, herfst of winter kan je vanuit het stiltehuis - naargelang van het weer en de temperaturen - lager of hogerop wandelen en van de natuur en de rust genieten.

 

bergtochten begeleide wandelvakantie rond stiltehuis.Wandelen in de hoge Ariège in de Vicdesos vallei.

Er liggen hier 4 wandelgidjes voor je klaar, wandelingen in de vallei en omliggende valleien van 1 uur tot dagwandelingen van een uur of 6. De wandelingen zijn van 3 verschillende moeilijkheidsgraden. Maar dat ligt vooral aan hun duur: tot 3,5 uur, van 3,5 tot 4,5 uur of langer. Hier in de bergen reken je niet in km maar in meters hoogteverschil. Vergelijkbaar met 1 km wandelen, in vlak Nederland of Vlaanderen, is hier 300 m hoogteverschil. Bergop of bergaf maakt weinig verschil in tijd. Een wandeling van 3 uur komt dus overeen met in totaal 900 m hoogteverschil.

Typisch voor de bergen is natuurlijk de vegetatie. Tot zo'n 1000 m hoog is er gemengd loofwoud. Daarboven kom je in hoofdzakelijk (hage-)beukenbos terecht. Nog hoger gaat dat over in naaldwoud en vanaf zo'n 1.800 m heb je de 'estives' de alpenweiden. Die zijn vooral verassend mooi in de lente net na de dooi met overal ontluikende bloemen. In de zomer kan je je er ook tegoed doen aan bos- en braambessen, wilde aardbeitjes en frambozen.

Misschien verkies je de streek ook hogerop het gebergte in, te verkennen? Of, hoewel je liever in het stiltehuis verblijft, had je ook wel graag een paar tochten naar een of ander mooi bergmeer? Dat kan je met Richard, onze resident, afspreken.

 

Bloemen pyreneeënWaar op letten als je in deze ongerepte natuur wandelt?

1. respecteer het millieu
De natuur is hier zo goed als overal nog ongerept. Laat hem zoals je er zelf blij verast kan van genieten. Pluk die zeldzame bloemen, wilde gentiaan, pyreneeënlelie, martagonlelie, verschillende wilde orchideeën, wilde iris, paradijslelie of wilde narcissen etc. alsjeblieft niet. Ze staan er nog omdat vorige voorbijgangers ze lieten staan. Als jij ze plukt, staan ze er voor wie na jou komt niet meer. En tegen dat je terug in het Stiltehuis bent, zijn ze verwelkt.
Een heikel punt is wat stadstoeristen achterlaten. Die herken je aan hun sporen: wc-papier en poep tot op of net naast het pad, "na ons de zondvloed". Van èchte bergliefhebbers vind je zo'n sporen niet. Die doen hun behoefte zo'n 10 m weg van het pad in een holte tussen de stenen en dekken hem extra met een steen toe.

2. Als je schaaps-, koeien- of paardenkuddes treft
Je kan natuurlijk, zeker als je vroeg vertrekt of ergens wat afgelegen loopt, in de vroegte of bij valavond op gemzen stoten. Maar de bergen in de Hoge Ariège en het Natuurpark zijn vanaf de transhumance in juni tot half september ook een plek waar nog aan extensieve veeteelt wordt gedaan. Zonder die jaarlijkse begrazing zou alles stilaan met struikgewas tot een moeilijk bewandelbaar maquis toegroeien.
Je kan van het zicht van die vrij levende schapen, koeien en Merenspaarden genieten. Als er een herder in de buurt is, sla er een praatje mee en informeer je over zijn leven en werken tijdens de zomer hier in de bergen. Kom niet tot te dicht bij de dieren als ze alleen zijn. Ze zijn niet erg schuw, grazen vaak op de rand van klippen of ravijnen. Maar, als ze verschrikt wegvluchten kunnen, vooral schapen, verongelukken.
Als je hogerop door wat eenzamer gebied wandelt of trekt, hou er rekening mee dat die kuddes, in afwezigheid van herders, beschermd worden door 'patous'. Dat zijn beschermhonden die ook wolven en beren aandurven. 

3. Water meenemen op tocht is belangrijk
Water is, zeker als het (erg) warm is en je hogerop gaat wandelen waar het koeler is, belangrijk. Door de inspanning zal je transpireren. Dat is gezond. Door te zweten scheid je zouten, ureum, urinezuur etc uit. Maar je verlies zo sneller water dan je denkt. Een veldfles water volstaat niet voor een dagtocht. Je zal moeten bijtanken aan de bronnen of stortbeken waar je langs komt.
Om zonnebrand te vermijden neem je ook best een 50+ zonnebrandcrème mee.

4. Neem je afval terug mee
Aluminiumpapier, verpakkingen lege plastic of glazen flessen, blikjes ... . Elk jaar na het toeristisch seizoen ruimen vrijwilligers en gemeentepersoneel hier het afval op van stedelingen. Die 'natuurliefhebbers' kunnen wel alles vol naar boven dragen. Maar, blijken te lui om leegoed, resten en afval terug mee naar beneden te nemen. Je kan ons bij het schoon houden van onze bergen helpen door een vuilniszak in je rugzak te stoppen en je pick-nick afval daarin mee terug te nemen. Op de parkings zijn containers voorzien waar je het in kan gooien. Alvast bedankt.

 

begeleide wandelingen en trektochten in de PyreneeënVoor je veiligheid

Op de foto hiernaast zie je de wolkenzee. Beneden in het dal lijkt het weer dan bewolkt. Maar eens boven de 1600-1800m straalt de zon. Een goede reden om dan hogerop te gaan wandelen.
Maar zeker als je er alleen op uittrekt, neem je smartphone mee. In de valleien kan je dan ingeval van problemen altijd naar Richard bellen, of in het ergste geval de nooddienst van onze berggendarmerie (112).
Hogerop is er géén of amper netwerk. Geef dan het detail op van waar je gaat wandelen aan Richard, onze resident.  Zodat hij je, indien nodig kan gaan zoeken of de gendarmerie bellen. Zolang je de streek nog niet echt kent, blijf op gemerkte wandelpaden. Dat zijn er heel wat en ze zijn zo uitgetekend dat je de mooiste dalen, bergmeren, vergezichten en plateaus van onze Hoge Ariege kan ontdekken en verkennen.

De bergen lijken bij mooi weer wel een prachtig park maar bij slecht weer, laat staan onweer, pas je beter op. Informatie over het bergweer hier in de buurt vind je op meteofrance.com/meteo-montagne/etang-de-lers/090291

Check of je reisverzekering ook bergwandelen dekt want bij ongeval kunnen kosten om je in de bergen op te pikken erg hoog oplopen. Als dat niet het geval is, kan je er een verzekering daarvoor bij de de Fédération Française de Randonnée afsluiten.

 

Rustige en toch avontuurlijke wandelvakantie in de PyreneeënReserveren voor (berg)wandelvakantie

Als we je nog niet kennen, stuur onze resident richard@stiltehuis-pyreneeen.org een mailtje met wat meer over jezelf en wanneer je hier graag wil komen wandelen. Of je van het stiltehuis uit rustig zelf de omringende valleien en/of hogerop wil verkennen. Of je daarvoor graag gidsing bij krijgt (Richard is ook bergwandelgids). Reserveer best lang genoeg vooraf. 

 

 

 

Bezinning en wandelvakanties in de Hoge Ariege Pyreneeën.Wat je verder in en rond het Stiltehuis kan ontdekken

Startpagina

14-daagse stilte-retraites

Lichaamsbesef, contemplatie, meditatie

Avontuurlijk alternatief voor een pelgrimstocht

Links zinvol leven, karakterontwikkeling en meditatie

Wat foto's over het stiltehuis en de omgeving

Wie zijn wij? contact?

 

bergwandelvakantie rond stiltehuis in de herfst    Spaanse Pyreneeën bergwandelvakanties kampeertochten stiltereizen.   trekking, bergtochten en kampeertochten Spaanse Pyreneeën