stiltehuis pyreneeën
 eenvoud en natuur, bezinning en stilteretraites

Meditatie, contemplatie, bewust orden van hoe je lichaam je leven ervaart.

Bewuster leven wordt makkelijker naarmate je in je leven meer evenwicht schept enerzijds tussen bezig zijn en rust en anderzijds tussen samen en alleen zijn. Tijden waarin je je terugtrekt in alleen zijn en niets doen, zijn nodig om tot inkeer te kunnen komen, bewuster te worden van hoe je lichaam je leven ervaart. Door meer rust wordt je slaap ook verkwikkender en ga je bewuster dromen. Dat leidt uiteindelijk tot Wakker worden.

 

De fysiologische basis van stilte meditatie

Focusing: de wijsheid van je lichaam ontsluiten

Je hiërarchie van waarden

Wat je verder in en rond het Stiltehuis kan ontdekken


Wat is meditatie? Contemplatie.De fysiologische basis van stilte meditatie

De fysiologische basis van liggend, zittend of staand mediteren, zijn aangeboren lichamelijke verwerkingsprocessen die bij volledige rust vanzelf van start gaan. Je niets doen, laat die processen opnieuw toe. Ze zoeken hoe het evenwicht in tonus (= eutonie) tussen de verschillend fascia- en spierkettingen van je lichaam te herstellen. Die aangeboren processen zijn onwillekeurig, d.w.z. je kan ze niet doen gebeuren. Je kan ze door volledige rust wel weer toelaten, laten gebeuren. Die volledige rust laat je tegelijkertijd de contemplatie van die processen toe. = meditatie.
Hoe leer je dat, zo mediteren?
Dat gaat het makkelijkst in wat in ruglig. In die houding kan je je lichaam en denken volledig tot rust te laten komen. Je ligt op je rug, je voeten ver genoeg uit elkaar zodat ze volledig vrij naar buiten kunnen vallen. Je lage rug uitvlakken door de onderkant van je bekken naar boven te buigen en in die houding los te laten. Je schouderbladen plat op de grond (even tegen elkaar trekken en dan los laten). Zo liggen je handen ontspannen met je vingers los. Laat je rug van je sacrum tot je hoofd los. Leg eventueel iets onder je hoofd, zodat slikken vanzelf gaat. en eventueel wat onder je knieën. Je kan ook een traagschuimen overmatras op de grond leggen. Onder heel je lichaam contact voelen met een steungevende ondergrond, vergemakkelijkt het loslaten.
Laat je bewust worden van hoe je je ademhaling vasthoudt. Als je dat vasthouden, naargelang je het gewaarwordt, loslaat, komt je aangeboren natuurlijk tot rust komen vanzelf opnieuw op gang. Daarbij komt een soort vrij zwevend in beelden en gewaarwordingen aanwezig zijn op. Herinneringen komen en gaan. Ook ervaringen van vroeger waar je helemaal niet meer aan dacht. Je lijf reageert met onvermoede refleksen. Probeert zichzelf weer in een eutonische houding te brengen, je rug te rechten, je ademhaling verder te bevrijden. Als je je nieuwsgierig aan dat vreemde lichamelijke gebeuren overgeeft, begin je te merken dat het ook je leven uitklaart, je ademhaling verdiept, je meer in je zwaartepunt komt en je eutonischer wordt.
Laat het proberen te onthouden (= vast te houden) wat er gebeurt. Laat het proberen wat je ervaart te benoemen ( = controle van je ego). Dat was precies hoe je je van die aangeboren processen vervreemde en ze onmogelijk maakte.
Loslaten geleid door je lichaam, laat je geest ontspannen, vrijzwevend waarnemen wat zich aandient = contemplatie.
Deze contemplatie van het leven in jou, meditatie, al is het maar zo'n 20 minuten per dag, verfijnt je lichaamsbesef tot gewaarzijn. Vaker zo mediteren en meer balans tussen bezig en samen zijn en voldoende alleen zijn, rust en slaap, laat die aangeboren processen weer toe. Waarbij je leven en hoe je lichaam dat ervaart uitklaart. Wat leidt tot wat 'wakker worden' wordt genoemd.

 

Focusing is de zin van hoe je lichaam je leven ervaart leren aanvoelen.ion focusingFocusing, de wijsheid van je lichaam ontsluiten

De gewoonte om jezelf regelmatig volledige rust te gunnen, ontwikkelt je gewaarzijn, maakt je gaandeweg bewuster van je eutonie. Een lichamelijk welbevinden en criterium voor je algehele welbevinden. Maar soms staan acute moeilijkheden of existentiële problemen je tot rust komen in de weg. Die storingen oplossen, heeft voorrang.

Dat kan door focusing = de nodige tijd nemen om de zin van je lichamelijke ervaring en je dromen te exploreren en onder woorden te brengen. Ze wijzen op, of herinneren je aan, aspecten van de situatie die je ontgaan waren. Herinneren je aan soortgelijke situaties. Suggereren wegen naar oplossingen, verandering van attitudes en nieuwe gewoontes. Helpen je het nieuwe soort existentiële problemen en conflicten, waarmee je leven je in elke nieuwe fase confronteert, oplossen.
Bij existentiële problemen of conflicten, is de betekenis van je gewaarwordt je niet altijd duidelijk. Focusing is leren hoe eerst afstand te nemen van die onrust. En, daar zelf-empathisch mee omgaan. Dat laat je toe terug te keren naar je lichamelijke ervaring van de situatie voordat je onbewust door je gewoontegetrouwe gedachten en reacties meegesleurd werd. Terug te keren naar de ervaring van de situatie, van de andere betrokkenen, van hoe je daar bent gekomen, waar het naartoe lijkt te tenderen. En, wat er nodig is om het werkelijk op te lossen en herhaling naar vermogen te voorkomen. Focussen is jezelf de nodige tijd geven om te luisteren en de zin van je gewaarworden te laten uitklaren.

Hoe storingen die je meditatie bemoeilijken eerst oplossen?
Dat kun je bijv. door je meditatie voor je gaat slapen te laten vooraf gaan door een zelfevaluatie van je doen en laten vandaag. Laat je toe te voelen hoe je je lichamelijk voelt na deze dag. Als je je totaalbeleving een cijfer van 1 tot 10 zou geven - waarbij 10 een lichamelijk bevestigd gevoel is van helemaal tevreden en gelukkig zijn - welk cijfer geef je je dan?
Laat je herinneren wat van je doen en laten aanleiding geeft tot die graad van lichamelijk ervaren, tevredenheid, welbevinden en geluk. Welke gebeurtenissen van de dag en je reactie daarop blijken doorslaggevend? Wat precies ervaar je daar lichamelijk bij? Waar in je lichaam voel je dit? Waar, hoe precies? Sta jezelf toe om de ervaringen van je lichaam echt gewaar te worden. Geef die gewaarwordingen de tijd die ze nodig hebben om tot rust te komen, om uit te klaren, om duidelijkheid te scheppen.
Observeer en accepteer vrij zwevend aandachtig de gedachten, herinneringen, beelden, gevoelens, associaties, ... die opkomen, je lichamelijke ervaringen vergezellen. Laat het waarom. Je lichaam heeft redenen waar je rede niet bij kan. Je lichamelijke ervaring van vóór je reacties serieus nemen, daar gaat het hem om.Meer evenwicht in je leven maakt je oprechter.Je hiërarchie van waarden

Je tevredenheid, geluk, welzijn, ... hangen niet af van wat je overkomt, van ontmoetingen, van de omstandigheden, van anderen, ... . Maar van hoe je die beleeft. Het is door wat je hebt geleerd en tot gewoontes ontwikkeld hebt aan manieren van waarnemen en begrijpen, doen en laten, dat je je ervaringen creëert.
Door steeds meer bewust te worden van je lichamelijke ervaring, word je steeds meer bewust van je houding, je mentaliteit, van wat de ouden je geest noemden. Het is deze geest die je waarnemingen richt en kleurt. Hij is het die je begrijpen en beleven van en omgaan met wat je overkomt, ontmoetingen, de ander, ... schept. Dat scheppingsproces gaan beseffen, bevrijdt je van houdingen en mentaliteiten die je ontevredenheden, problemen en conflicten veroorzaken. Maakt je bewust van waardoor je dit nieuwe, complexere existentiële probleem niet kunt oplossen. Laat je toe oude gewoontes te vervangen door attitudes en mentaliteiten die ook rekening houden met de natuurwetten en de legitieme belangen van wie van wie je houdt, anderen en van de samenleving.
'Wakker worden' kan alleen dankzij de relationele en existentiële problemen - hoe ernstig ook  - waarmee je leven je confronteert. Door je terug te trekken om alleen te kunnen zijn in niets-doen, gun je jezelf de tijd die je nodig hebt om bewuster te worden. Bewust worden, leren uit ervaring, is een aangeboren natuurlijk onwillekeurig proces. Je kunt jezelf niet doen bewust worden. Je kunt je dit alleen toestaan ​​door welwillende openheid voor hoe het lichaam dat je bent, je leven ervaart en je leiding evalueert. Naarmate je meer van jezelf houdt, word je bewuster van je eindigheid  d.w.z. van de levenstijd die je lichaam heeft (= jij hebt). Van hoe je door je geest, je mentaliteit, je leven schept. Wakker worden laat je toe duidelijk te krijgen wat voor jou nog belangrijk, belangrijker, het belangrijkst is voor een gelukkig en zinvol leven tot je dood.

 

De zin van je leven is meestal duurzame liefde, met een partner van het complementaire geslacht kinderen scheppen en opvoeden.

Wat je verder in en rond het Stiltehuis kan ontdekken

Startpagina

Wandelen kan je hier naar hartelust

14-daagse stilte-retraites

Avontuurlijk alternatief voor een pelgrimstocht

Links zinvol leven, karakterontwikkeling, kritisch denken en meditatie

Wat foto's over het stiltehuis en de omgeving

Wie zijn wij? contact?

 

 Bezinning, retraite en onthaasten begeleid door een kluizenaar.    14-daagse stilteretraite in de winter rond de jaarwisseling.     Je lichaam je leven laten evalueren, leidt tot 'verlichting' = wakker worden.