stiltehuis pyreneeën
 eenvoud en natuur, bezinning en stilteretraites

Intensieve stilte retraite, 2 weken offline, rust vinden, tot jezelf komen

Als je hier al was en je natuurlijke meditatie herontdekte en die wil verdiepen, stellen we je een stilte retraite voor. Stilte retraite: je terugtrekken in stilte om tot jezelf te komen. 2 weken ervaren hoe weldoend het is om offline, aan de drukte van het dagelijkse leven te ontsnappen, te onthaasten, te vertragen en tot rust te komen. Wat ook je levensbeschouwing of leeftijd is, je kan dan bezinnen over waar je aan toe bent in deze periode van je leven, je besef van de zin van je leven  verdiepen. Dat besef verdiept vanzelf door minder bezig zijn en meer rustige vrij zwevende beschouwing, contemplatie.


Stilte retraite: je terugtrekken in stilte om tot jezelf te komen

Dagschema 2 weken stilte-retraite

Je roeping (her)ontdekken, je weg naar boeiend zinvol leven

Begeleiding

Kosten en inschrijving

Meer (inhoudstafel site Stiltehuis)

 

2 weken stilte retraite, onthaasten in eenvoud en rust.Stilteretraite: je terugtrekken in stilte om tot jezelf te komen

14-dagen stilte, eenvoud en rust om je innerlijke stilte te herontdekken. Vertragen, onthaasten, stil worden en je leven vanzelf laten uitklaren

Om je dat te vergemakkelijken, zorgt de synergie van:
2 weken offline
: zonder internet, smartphone, WhatsApp, sociale media, nieuws, MP3 etc. Maar ook zonder de klassiekers: lezen of schrijven, roken, snoepen, koffie, frisdranken, alcohol ..., waarmee je tijdens je dagelijks leven, de tijd doodt.
Dat stille niets-doen laat je toe je natuurlijke aangeboren inkeer proces te herontdekken. Dat aangeboren, bij niets doen, inkeren, heeft die echte rust (=niets doen) nodig om zich dag na dag te kunnen verdiepen.
Stilte:  We praten enkel om over praktische zaken uit te wisselen en zorgen samen voor het onderhouden van de stiltesfeer.
Een eenvoudige  kamer: bed, kast, tafel, stoel en zetel met uitzicht over de vallei naar de bergen of op de kerktoren en het dorpje achter de weide.
Eenvoudig komfort: Wel alles wat je voor een vruchtbare stilteretraite omgeven door natuur nodig hebt: een woonkamer met houtkachel, zithoek, keuken en eethoek. Twee badkamers (een met bad de andere met 2 douches), een wat wilde tuin die overgaat in nog wilde natuur.
Eten: Enkel het avondmaal gebruiken we samen. Zo kan je ook uitslapen naargelang je organisme dat blijkbaar nodig heeft. Of je wat langer terugtrekken in de natuur.
Slapen
: 22u is taptoe tot 8u. Die stilte vergemakkelijkt je terugvinden tot een verkwikkend nachtrust en dromen die je helpen uitklaren en bewuster te worden.
En natuurlijk is er de omgeving met al haar mogelijkheden tot kuieren en contemplatief wandelen, tot je terugtrekken op een stil plekje ergens in de weiden boven het dorp, bij de burchtruine of wat hogerop. Je hebt hier, omgeven door natuur,  overal zicht op vallei en bergen verderop. Je kan hier genieten van je herontdekken en verdiepen van stil, eenvoudig en rustig leven. Van het bezinnelijke en bewustere leven dat een nog natuurlijke omgeving mogelijk maakt. Alle tijd om volop te herbronnen door de stille rust van de natuur die de Pyreneeën je aanreiken .

 

retraite en levensbalans opmaken om je roeping te (her)ontdekken.Dagschema 2 weken stilte-retraite

Enkel het avondmaal gebruiken we samen. We koken om beurt of, als je dat nog niet kan, samen met Richard onze resident kluizenaar.
De andere maaltijden neem je  wanneer het je past. De maaltijden houden we sober, eenvoudig en vegetarisch. Gezond maar niet noodzakelijk bio: fruit, groenten, zuivel, eieren, soms vis maar geen vlees, geen suiker, chemische zoetmakers of snoep, geen frisdranken of alcoholische drank.
Je houdt zelf je kamer en mee de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, sanitair, badkamers) die je gebruikt schoon.

Dat schema laat je toe je retraite in alle rust, stilte en eenvoud te organiseren. En voldoende te rusten om die aangeboren inkeer-processen te herontdekken, en te laten verdiepen.
Samen met de kluizenaar en de andere deelnemers zorg je zo mee voor het creëren en  onderhouden van het stil, eenvoudig en rustig samenleven dat bezinning en bewuster worden, mogelijk maakt.

Dat je naast internetvasten, stilte, rustig samenleven en gezond eten en drinken ook maar één maaltijd per dag samen eet,  laat je eventueel ook intermitent vasten toe. Dat is géén vasten in de strikte betekenis van niet, minder of amper eten. Toch kan je eten zo omorganizeren, volgens onderzoek naar intermitent vasten, even goed als 'echt' vasten, je gezondheid bevorderen. Het gaat er in essentie alleen maar om enkel tijdens bijv. acht uur per dag te eten. En, daarbuiten enkel calorievrij gezond te drinken.

  

stilte-retrate-spirituele-begeleidingJe leven laten uitklaren, bewuster, wakkerder, worden

Sober en gezond eten en drinken, uitrusten, op je eigen ritme kuieren of contemplatief (berg)wandelen in de vallei of wat hogerop. Het laat je toe terug te vinden tot een gezond evenwicht tussen bezig zijn en niets doen.
Door dat evenwicht laat je je aangeboren natuurlijke meditatie weer toe. Tot die natuurlijke innerlijkheid terugvinden, vraagt niet de minste inspanning. Het gebeurt vanzelf bij stilte en volledige rust.  Door tijdens zo'n rust alle inspanning op te geven (= je ego op te geven) herontdek je hoe stil worden en diepe volledige rust aangeboren lichamelijke processen toelaten.  Aangeboren processen die je leven uitklaren en zo de eutonie van je lijf naar vermogen herstellen. Je daaraan overgeven deed je als baby en kleuter nog. Die aangeboren vaardigheid gaat niet verloren. Je kan die processen opnieuw toelaten, herontdekken en je er, zoals toen, over verbazen en verwonderen. Als je je daaraan, als was het maar eens of een paar keer per dag, opnieuw overgeeft, bezorgt die volledige rust je een innerlijke rust die ook uitdeint naar je hele leven. Je lichaamsbesef neemt toe, je beseft meer hoe je lichaam je leven en manier van leven ervaart. Zonder de minste moeite, klaart zo je leven uit en wordt je wakkerder.


retraite en levensbalans opmaken om je roeping te (her)ontdekken.Begeleiding

Richard onze resident-kluizenaar begeleidt deze stilteretraites. Om je hier in de buurt makkelijker je weg te laten vinden, begeleidt Richard de eerste 3 dagen een stille wandeling van 1 tot 2 uur of wat langer, in de valei. Die drie wandelingen helpen je om je in de valei te oriënteren en hem zo, vanuit die wandelingen als basis, zelf verder te exploreren.

Richard geeft dagelijks na het avondmaal ook een suggestie om bewuster te worden van hoe je lichaam via aangeboren processen zijn eutonie tracht te herstellen en je leven laat uitklaren, en hoe je die processen opnieuw kan toelaten en zich laten verdiepen.
Soms staan onopgeloste existentiële problemen dat terugvinden tot de daartoe nodige rust in de weg. Om stil te leren staan bij hoe je lichaam je problemen beleeft en daarmee rekening houden om ze op te lossen, kan Richard je tijdens een individueel gesprek begeleiden in het daarin klaarder zien. Meer daarover hier

 

stilteretraite reserverenKosten en inschrijving

Kosten overnachting en begeleiding : 450,- €
De kosten voor de maaltijden worden in gelijke delen onder deelnemers. Dat komt gemiddeld op +/- 12,- € per dag.

inschrijving: stuur onze rssident-kluizenaar richard@stiltehuis-pyreneeen.org een mailtje. Let wel : deze begeleide stilteretraites zijn enkel toegankelijk als je hier al eens op vrij verblijf was en geïnteresserd bent in het verdiepen van waarbij Richard je kan helpen. Meer daarover: innerlijke stilte, rust, lichaamsbesef en natuurlijke meditatie.

Je kan nu nog inschrijven voor volgende begeleide stilte-retraites: van 1 tot 14 april 2024 en/of van 15 tot 29 augustus 2024.

Ons stiltehuis heeft maar 4 gastenkamers en de nood aan stilte-retraites neemt toe, contacteer Richard best lang genoeg op voorhand.
Als je deze periodes niet kan maar een echte intensieve stilte-retraite is wat je zoekt, kan je met Richard eventueel een andere periode afspreken.

 

Contemplatie, meditatie en bezinning over de zin van je leven.Meer weten?

Startpagina

Wandelen kan je hier naar hartelust

14-daagse stilte-retraites

Lichaamsbesef

Avontuurlijk alternatief voor een pelgrimstocht

Links zinvol leven

Wat foto's over het stiltehuis en de omgeving

Wie zijn wij? contact?

 

    retraite = je terugtrekken in stilte en eenzaamheid om te laten uitklaren en te bezinnen.   Op stilte retraite komen kan je hier ook in de winter tussen Kerst en Driekoningen.    14-daagse stilte retraites in lente, zomer, herfst en winter.