stiltehuis pyreneeën
 eenvoud en natuur, bezinning en stilteretraites

Volledige Stilte Retraite, 2 weken offline, stil zijn en niet praten = de weg naar  innerlijke stilte en bewust worden van hoe je lijf je leven ervaart

Tot innerlijke stilte komen. Zo laat je je toe terug te vinden tot het diepste van jezelf = tot hoe je lijf je leven en manier van leven ervaart. Je waagt het te stoppen met zelfreflectie = te stoppen met nadenken over jezelf en je leven in de bewoordingen van het woordgebruik dat je weg houdt van hoe je lichaam je leven, ervaart.
Volledige Stilte-Retraite: 2 weken ervaren hoe offline, weg van de drukte, het lawaai en de verstrooiingen van je dagelijkse leven onthaasten, vertragen je tot eenheid met je lichaam, = het diepste van jezelf, kan laten komen. Dat aangeboren woordeloze besef verdiept vanzelf door te stoppen met met jezelf over wat dan ook te praten, rustig en eenvoudig te leven en meer rustige vrij zwevende beschouwing, contemplatie.

Volledige Stilte Retraite: je terugtrekken in stilte om tot het diepste van jezelf te komen

Dagschema 2 weken Volledige Stilte Retraite

Bewustworden van hoe je lijf je leven ervaart

Begeleiding en waarschuwing

Kosten en inschrijving

Wat je verder in en rond het Stiltehuis kan ontdekken

 

2 weken stilte retraite, onthaasten in eenvoud en rust.Stilte retraite: je terugtrekken in stilte om tot jezelf te komen

14-dagen stilte, eenvoud en rust om je innerlijke stilte te herontdekken. Vertragen, onthaasten, stil worden en je lichaam je leven laten uitklaren. 

Om je dat te vergemakkelijken, zorgt de synergie van:
2 weken offline: bevrijd van internet, smartphone, WhatsApp, sociale media, nieuws, MP3 etc. Maar ook zonder de klassieker bezighouders: lezen of schrijven, roken, snoepen, koffie, frisdranken, alcohol ..., waarmee je tijdens je dagelijks leven, de tijd doodt, je lichamelijk ervaren bewust worden vermijdt.
Dat stille niets-doen laat je toe je natuurlijke aangeboren inkeer proces te herontdekken. Dat aangeboren, bij niets doen, inkeren, loslaten van je innerlijke dialogen, heeft die echte rust (=niets doen) nodig om zich dag na dag te kunnen verdiepen.

Stilte: We praten uitsluitend en zo min mogelijk om over praktische zaken uit te wisselen en zorgen elkeen en zo samen voor het beschermen onderhouden van de stiltesfeer.
Een eenvoudige kamer: bed, kast, tafel, stoel en zetel met uitzicht over de vallei naar de bergen of op de kerktoren en het dorpje achter de weide.
Eenvoudig komfort: Wel alles wat je voor een vruchtbare stilteretraite omgeven door natuur nodig hebt: een woonkamer met houtkachel, zithoek, keuken en eethoek. Een badkamer, een wat wilde tuin die overgaat in nog wilde natuur.
Eten: Enkel het avondmaal gebruiken we samen. Zo kan je ook uitslapen naargelang je organisme dat blijkbaar nodig heeft. Of je wat langer terugtrekken in de natuur.
Slapen: 22u is taptoe tot 8u. Die stilte vergemakkelijkt je terugvinden tot een verkwikkend nachtrust en dromen die je helpen uitklaren en lichamelijk ervaren bewuster te worden.
Contemplatie: En natuurlijk is er de omgeving met al haar mogelijkheden tot kuieren en contemplatief wandelen, tot je terugtrekken op een stil plekje ergens in de weiden boven het dorp, bij de burchtruine of wat hogerop. Je hebt hier, omgeven door natuur, overal zicht op vallei en bergen verderop. Je kan er genieten van je herontdekken en verdiepen van een stil, eenvoudig en rustig leven. Van het bezinnelijke en bewustere leven dat een nog natuurlijke omgeving en zijn sfeer mogelijk maakt. Alle tijd om volop te herbronnen door je meer en meer toe te laten gewaar te worden hoe je lijf de sfeer van omgevingen, situaties, relaties, je doen en laten ervaart.

 

retraite en levensbalans opmaken om je roeping te (her)ontdekken.Dagschema 2 weken Volledige Stilte Retraite

Enkel het avondmaal gebruiken we samen. We koken om beurt of, als je dat nog niet kan, samen met Richard onze resident kluizenaar. De andere maaltijden neem je wanneer het je past. De maaltijden houden we sober, eenvoudig en vegetarisch. Gezond maar niet noodzakelijk bio: fruit, groenten, zuivel, eieren, soms vis maar geen vlees, geen suiker, chemische zoetmakers of snoep, geen frisdranken of alcoholische drank.
Je houdt zelf je kamer en mee de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, sanitair, badkamer) die je gebruikt stil en ongevraagd schoon.
Dat schema laat je toe je stilte retraite in alle rust, stilte en eenvoud te organiseren. En voldoende te rusten om die aangeboren woordeloze inkeer-processen te herontdekken, en te laten verdiepen.
Samen met de kluizenaar en de eventuele andere deelnemers zorg je zo mee voor het creëren en onderhouden van het stil, eenvoudig en rustig samenleven. Dat vrij worden van je ego (= je tot gewoontes geworden manier van denken, begrijpen, aanvoelen, reageren, doen en laten) en bewuster worden van hoe je lijf je leven ervaart, mogelijk maakt.
Dat je naast internetvasten, stilte, rustig samenleven en gezond eten en drinken ook maar één maaltijd per dag samen eet, laat je eventueel ook intermitent vasten toe. Dat is géén vasten in de strikte betekenis van niet, minder of amper eten. Toch kan je eten zo omorganizeren, volgens onderzoek naar intermitent vasten, even goed als 'echt' vasten, je gezondheid bevorderen. Het gaat er in essentie alleen maar om enkel tijdens bijv. acht uur per dag te eten. En, daarbuiten enkel calorievrij gezond te drinken.

stilte-retrate-spirituele-begeleidingBewust worden van hoe je lijf je leven ervaart

Sober en gezond eten en drinken, uitrusten, op je eigen ritme kuieren of contemplatief (berg)wandelen in de vallei of wat hogerop. Het laat je toe terug te vinden tot een gezond evenwicht tussen bezig zijn en niets doen.
Door dat evenwicht laat je je aangeboren natuurlijke meditatie weer toe. Tot die natuurlijke innerlijkheid terugvinden, vraagt niet de minste inspanning. Het gebeurt vanzelf bij stilte en volledige rust en innerlijk zwijgen.  Door tijdens zo'n rust alle inspanning op te geven (= je ego op te geven) herontdek je hoe stil worden en diepe volledige rust aangeboren lichamelijke processen toelaten.  Aangeboren processen die je leven uitklaren en zo de eutonie van je lijf naar vermogen herstellen. Je daaraan overgeven deed je als baby en kleuter nog. Die aangeboren vaardigheid ging niet verloren. Je kan die processen opnieuw toelaten, herontdekken en je er, zoals toen, over verbazen en verwonderen. Als je je daaraan, als was het maar eens of een paar keer per dag, opnieuw overgeeft, bezorgt die volledige rust je een innerlijke rust die ook uitdeint naar je hele leven. Je lichaamsbesef neemt toe, je beseft meer hoe je lichaam je leven en manier van leven ervaart. Zonder de minste moeite, klaart zo je leven uit en wordt je wakkerder.

retraite en levensbalans opmaken om je roeping te (her)ontdekken.Begeleiding en waarschuwing

Richard onze resident-kluizenaar begeleidt deze stilteretraites. Om je hier in de buurt makkelijker je weg te laten vinden, begeleidt Richard de eerste 3 dagen een stille wandeling van 1 tot 2 uur of wat langer, in de vallei. Die drie wandelingen helpen je om je in de vallei te oriënteren en hem zo, vanuit die wandelingen als basis, zelf verder te exploreren.

Richard geeft dagelijks na het avondmaal ook een suggestie om bewuster te worden van hoe je lichaam via aangeboren processen zijn eutonie tracht te herstellen en je leven laat uitklaren, en hoe je die processen opnieuw kan toelaten en zich laten verdiepen.

Waarschuwing: voor het eerst tot lichamelijk ervaren besef komen van hoe het lichaam dat je bent, je leven ervaart, kan heel confronterend zijn. Zeker als je denkt dat te weten. Daarom is dit soort intensieve stilteretraites niet geschikt als je je in een of andere acute crisis bevindt. Want kan tot decompensatie leiden van de manieren waarop je dat besef verdringt. Dat verdringen gebeurt vaak door middel van ego-gecontroleerde meditatiemethodes!

Als je nog geen ervaring hebt met tot die woordeloze ervaring terugvinden, doe je die stap beter heel geleidelijk. Anders staan onopgeloste existentiële problemen dat terugvinden tot de daartoe nodige rust in de weg. Om stil te leren staan bij hoe je lichaam je problemen beleeft en daarmee rekening houden om ze op te lossen, kan Richard je tijdens een vrij stilte verblijf / persoonlijk aangepaste stilte retraite daar geleidelijk toe begeleiden. Meer daarover hier. Je kan onze kluizenaar contacteren om het daar met hem over te hebben: richard@stiltehuis-pyreneeen.org

 

stilteretraite reserverenKosten en inschrijving

Deze 'strenge' stilteretraites zijn enkel toegankellijk voor wie hier al was en ervaren heeft waar Richard je bij kan helpen. Als dat nog niet het geval was, spreek dan met Richard af voor een persoonlijke stilteretraite buiten deze data.

Kosten overnachting en begeleiding : 450,- €  
De kosten voor de maaltijden worden in gelijke delen onder deelnemers. Dat komt gemiddeld op +/- 12,- € per dag.

Inschrijving: stuur onze resident-kluizenaar richard@stiltehuis-pyreneeen.org een mailtje. Je kan nu nog inschrijven voor volgende begeleide stilte-retraites: 15 tot 29 augustus 2024.
Ons stiltehuis heeft maar 4 gastenkamers en de nood aan stilte-retraites neemt toe, contacteer Richard best lang genoeg op voorhand.
Als je deze periodes niet kan maar een echte intensieve stilte-retraite is wat je zoekt, kan je met Richard eventueel een andere periode afspreken.

 

Contemplatie, meditatie en bezinning over de zin van je leven.Wat je verder in en rond het Stiltehuis kan ontdekken

Startpagina

Wandelen kan je hier naar hartelust

Lichaamsbesef, contemplatie, meditatie

Avontuurlijk alternatief voor een pelgrimstocht

Links zinvol leven, karakterontwikkeling, kritisch denken en meditatie

Wat foto's over het stiltehuis en de omgeving

Wie zijn wij? contact?

 

    retraite = je terugtrekken in stilte en eenzaamheid om te laten uitklaren en te bezinnen.   Op stilte retraite komen kan je hier ook in de winter tussen Kerst en Driekoningen.    14-daagse stilte retraites in lente, zomer, herfst en winter.