stiltehuis pyreneeën
 eenvoud en natuur, bezinning en stilteretraites

Vrienden van het Stiltehuis

Je kan je hier alvast in stilte en eenvoud op vakantie komen om te onthaasten, te wandelen of te bezinnen. Maar, als onze waarden ook de jouwe zijn en je hier graag vaker komt, kan je ook actiever meedoen. Onze vereniging is een vriendenkring van koppels en gezinnen die van stilte, rust, natuur, de Pyreneeën en een zinvol leven houden.

Wie we zijn

Onze waarden hebben hun waarde bewezen

Hoe we het stiltehuis financieren

Onze resident kluizenaar

Contact

Meer over wat je in en om het stiltehuis kan ontdekken

 

Vriendenkring stiltehuis  Pyreneeën op kampeertochten.Wie we zijn

We zijn een 5-tal vrienden die duurzame liefde tussen man en vrouw en bezinningsperiodes om daarin vaardiger te worden, belangrijk vinden. Dat doen we liefst omgeven door natuur, bergen, eenvoud en stilte. Duurzame liefde, kinderen door je voorbeeld opvoeden, een boeiende  job die ook wat bijdraagt aan de samenleving, eenvoud en stilte, ... . Zoiets kun je niet consumeren of verwachten dat je het krijgt. Je kan daar ook niet alleen voor zorgen. Daar heb je vrienden voor nodig.

Sommige van ons trokken vaker 14 of 28 dagen of zelfs langer de bergen in. Om er van de natuur en de stilte te genieten en over ons leven en werk te bezinnen.
Zo groeide het idee om die bezinningstrektochten niet-commercieel aan te bieden. Op suggestie van deelnemers begon enkele jaren geleden het project van een stiltehuis te rijpen.
En toen dook natuurlijk de vraag op: ja maar, hoe gaan we dat financieren?
Gelukkig had Jean-Luc Godard van de taalschool Dialogue voor ons een voorstel: Frans- en anderstaligen uit bedrijfswereld, diplomatie, justitie e.a. hoogopgeleiden, snel goed Nederlands leren. Dat doet Richard voor ons nog altijd.
Met het zo gespaarde geld konden we dit huis - wat overbleef van de vroegere woning van de heren, later baronnen, van Miglos - kopen en alvast beginnen renoveren. En, er een vakantiehuis voor stiltezoekers van maken.
We runnen het stiltehuis als vereniging zonder winstoogmerk (vzw, in Nederland heet dat stichting). We financieren zelf nodige renovaties en onderhoud. Onderhoud van huis en tuin doen we zoveel mogelijk zelf. 
Voor wie aan emigreren zou denken: hebben we een te renoveren achterhuis en/of bouwgrond.

 

Daar allen kan liefde wonen, daar alleen is 't leven zoet, waar men stil en ongedwongen alles voor elkander doet. Onze waarden hebben hun waarde bewezen

Hoe en waarvoor we leven, ons doen en laten, schept mee de samenleving.

We vinden bewuster leven, een goede lichamelijke conditie, lichaamsbesef, zorg voor de natuur, zelfredzaamheid, eerlijkheid, betrouwbaarheid, samenwerking, vriendschap, innerlijkheid, zin voor relativering en humor, belangrijk. Leven in harmonie met de natuur waar we deel van uitmaken, hoort daarbij. Daarom ook houden we, bij de renovatie van 'Le Castelh', rekening met de affectieve waarde die dit huis vanouds voor onze dorpsgenoten heeft.

We vinden dat onze kinderen hun biologische papa en mama evenzeer nodig hebben. Want dat onze liefde duurzaam is en dat we hem verder verdiepen, schept voor ze de best mogelijke opvoeding. Ze leren immers van ons, jongens meer van hun papa en meisjes meer van hun mama, hoe we van iemand van het complementaire geslacht zo erg houden, dat ze uit die liefde zijn geboren en erin opgevoed worden. Ons gezin en onze kinderen gaan voor op onze carrière, geld en bezit.

Al dat kunnen onze kinderen in deze verwarrende samenleving enkel van ons voorbeeld leren.
We zijn er ook voor onze ouder wordende (groot)ouders die onze liefdevolle aanwezigheid, zorg en steun naar hun uiterste toe, meer en meer nodig hebben.

 

Financiering stiltehuis PyreneeënHoe samen we het stiltehuis financieren

1. Door onze cursussen Nederlands: Daarmee financierden de aankoop en betalen de nog nodige renovaties voor het stiltehuis. Onze privé cursussen Nederlands voor hoogopgeleide anderstaligen, behoren echt wel tot de beste. Zoals uit getuigenissen van deelnemers, telkens  weer, blijkt. Jaarlijks brengt dat ons een kleine 15.000€.
Dus, als je een hoogopgeleide anderstalige, vriend(in), partner, collega of baas kent, die in één week Nederlands wil leren, maak ze op onze cursussen attent.

Meer info vinden ze hier: learning-dutch.comapprendre-le-neerlandais-rapidement.com, niederlaendisch-lernen-in-nur-1woche.com en in het Nederlands: leernederlands.com.

Voor 2023-24 voorzien we deze renovaties: afbraak van de grote ruïne en bijhorende versteviging van de tuinsteunmuur, renovatie zuid-oostmuur en dak, vervanging dakgoten en plaatsing van sneeuwstoppers op het dak.

2. Onze lidgelden: Als lidgeld betalen we een bedrag dat we zelf bepalen, minimaal 450 € alleen, 600 € als koppel of 900 € als gezin. Waarbij  we rekening met ons inkomen en de waarde die we aan het bestaan van zo'n uniek vakantiehuis voor stiltezoekers hechten. Als lid betalen we geen overnachtingskosten.

Samen belopen de vaste kosten voor het stiltehuis zo'n 6.000,- € per jaar (gegevens 2023).
Belastingen: taxes foncières 1.050,-€
Verzekeringen: brandverzekering 364,-€, burgelijke aansprakelijkheid vzw 292,-€
Water en elektriciteit: water: 250,-€ elektriciteit: 2.892,-€ (kamers worden elektrisch verwarmd).
Telefoon, internet en websites: telefoon: 96,-€ (Belgisch gsm nummer), 108,-€ (Frans gsm nummer) internet+vastelijn Miglos: 444,-€, websites cursussen Nederlands en stiltehuis: 660 €.

 

Richard van Egdom resident Stiltehuis Pyreneeën. Onze resident kluizenaar

Richard van Egdom, ondertussen 70+er maar nog topfit, studeerde gezinssociologie, fenomenologie en, postmaster, organisatieontwikkeling aan de Universiteit Leuven.
Daarna zocht hij meer bewustwording via een Jungiaanse analyse, twee vormingen existentiële therapie en een opleiding Feldenkrais eutonie (bewustworden door beweging).
Gesteund en beïnvloed door zijn mentoren en opleiders - Laura Perls en Karlfried Graaf Dürckheim, P. Wiliam Johnston, Myriam Pfeffer en Annik Absil - orienteerde hij zich naar het begeleiden van leidinggevenden bij het integreren van carrière en gezin met gezinsleven als prioriteit. Daarin heeft hij later ook tot z'n 55e trainers, opvoeders, geestelijken en therapeuten opgeleid, begeleid en gesuperviseerd, vooral in Franstalig België, Duitsland en Zwitserland.
Richard gaf tot zijn 70e seminaries "Fenomenologie van de samenhang tussen de ontwikkeling van lichaamsbesef, kritisch denken, relationele vaardigheden en geweten" aan de school voor voortgezette opleiding van de unief Rijsel (Lille, Frankrijk).

Richard zijn hobby's zijn bergwandelen (hij is ook gepensioneerd bergwandelgids), aikido en onze websites maken.

Contact? Meer info? Vragen? Mail Richard richard@stiltehuis-pyreneeen.org

 

 Stiltehuis in de Pyreneeën, retraite in de bergen.Meer over wat je in en om het stiltehuis kan ontdekken

Startpagina

Wandelen kan je hier naar hartelust

14-daagse stilte-retraites

Lichaamsbesef

Avontuurlijk alternatief voor een pelgrimstocht

Links zinvol leven

Wat foto's over het stiltehuis en de omgeving

 

 

 

  samenhuizen vriendenkring stiltehuis Pyreneeën   onthaasten, bezinnen, tot rust komen in de Pyreneeën   spiritualiteit is bezinning is kritische zelfevaluatie